Thursday, February 19, 2009

cerita yang menaikkan semangat sangatlah dialu-alukan!

di saat-saat genting,
di saat-saat macam nak nangis atau sudah nangis tersedu-sedu,
di saat-saat sorang-sorang tak tau nak buat ape,
di saat-saat telepon encik boifren tapi tak angkat atau angkat sekejap lepas tu cakap sekejap jugak sebab dia sangat sebok,
di saat-saat korek kotak makanan tengok makanan semua dah habis...
di saat-saat main game sampai stage akhir dah menang dah tak de benda nak maen dan sudahpun ulang dekat 8 kali,
di saat-saat rasa macam nak marah semua orang...

ye, di saat-saat itu..

koleksi dvd peribadi especially cerita yang menaikkan semangat memang tersangatlah perlu..
walaupun tengah sedih nangis sebab tekanan perasaan atau ape, lagi ok kalau sedih nangis sebab tengok cerita sedih terharu so sweet dan sebagainye..
walaupun tengah boring nak pengsan, tengok cerita menaikkan semangat nih terus macam semangat nak buat kerja and tak mo buang mase dah...tobat tak moh buang mase dah! -ceh, ni berblogging nih ape citer?
memang cerita semacam ini sangatlah perlu..

saya tengok citer RUN FATBOY RUN. moral of the story is KALAU ADE MASALAH JANGAN LARI! FACE IT! BUAT KERJA SAMPAI HABIS! mesti sampai habis! walau sakit ke hape ke, terhalang ke hape ke, sila buat kerja sampai habis..pong! memang macam ade orang ketok kepala saya dengan kayu dan berkate,

'hah tak sedar diri lagi ke? keje kan tak habes lagi!' macam ada suara kecik bising-bising belakang telinga.

terus insaf ok..insaf..

saya tengok cerita JUNO. moral of the story is, terimalah kehidupan seadanya, enjoy life, jangan memburdenkan diri dengan benda-benda remeh. plus budak pompuan yang berlakon cerita tu tersangatlah cute dan selamba..and the soundtrack too, saya sangat suke...yeah, life must go on...

'life must go on!' kata suara kecik itu lagi..


saya tengok cerita PS I LOVE U. moral of the story is, yeah life must go on jugak even orang yang paaaaaling ditangkap citan lentok jatuh cinta pasti bersama sehingga akhir hayat tiba-tiba mati sebab tibi, sakit jantung barah, darah tinggi dan sebagainye. Dan, buatlah kerja yang disukai..kalau tak suka involve dalam real estate, suka kasut, nak desing kasut - go on! buat kasut, pergi belajar design kasut dan segala bagai..(ok, itu dalam kes cerita ni laa..)


so, tak rugi sebenarnye buang mase kat benda merepek-repek cam ni..
saya pasti akan terus buat kerja merepek tengok citer inspirational macam tu supaya saya terus termotivate...

"yeah you can do it!" kate suara kecik tu lagi...

in real life, saya ada mak. telefon mak mintak tolong. and mak terus setelkan. gile arh, mak memang supercool laa..thank you very much, mak!

1 comment: