Saturday, January 31, 2009

love is in the air...


















i can't believe we are going to celebrate our 6th anniversary..
we are not planning anything yet..
usually we just exchanging gift..
itu pon kalau ingatlaa!!
haha..
i hope we can live happily ever after..
so here i want to make a public confession;

I LOVE U, ENCIK AZMI! ;P

Friday, January 30, 2009

remember me by sophie kinsella

Lightweight, but great fun,
February 26, 2008
By Julia Flyte (Seattle)
Lexi wakes up in hospital after a car accident. She's lost all memory of the last three years and is amazed at how her life has changed: suddenly she's married to a gorgeous guy, she's running her department at work and on paper her life suddenly seems perfect. But slowly she starts to realize that things are not quite as wonderful as they initially appeared to be. For starters, her best friends seem to have distanced themselves from her. And her husband Eric doesn't really seem to be her type.

This is a fast and fun book to read. The premise hooks you in and some parts are laugh out loud funny (particularly when Lexi realizes why her husband keeps making the Mt Blanc references). Okay, so it doesn't stretch your brain too much and you need to suspend your disbelief that she would have made some of the changes in her life, but overall it's still very entertaining. A perfect holiday read.

This is the third Sophie Kinsella book that I've read, and while I enjoyed it, I don't think it's as good as her others. If you like her books you'll enjoy this too, but if you're new to her as an author I think her others are better.

amazon.com

zura-zura said:
thickest book i've ever read. never knew that it has a bigger version of this (i mean the book is big). the English is easy to understand ( i'm not so good in english!). i enjoyed this so much. like the part that Jon has this small garden of sunflower, the sign of their love that lexi couldn't remember at all. it's so romantic. as i posted before, the story line is more or less like 13 going on 30 or couple of fantasy. it's just in different version and the ending is a lot different too. i might buy other book by kinsella, it seems that her others are better (tiru ayat di atas ;P).

memory loss?






















i already finished my 'remember me' book..
impressive i can say..but the beginning of it reminds me of 'couple of fantasy' and '13 going on 30'-both about memory loss -and of course 13 going on 30 is like a life jumper kind of story...
for this book, this one girl has achieve her dream in just three years - that she can't remember..
a perfect life and a perfect dream come true..

i learn something here..
imagine if i bump my head and wake up as me 3 years later and lost my 3 years of life, i still can get back on track..
i'm not that ambitious. i can't change anything in just three years..
maybe i just miss my graduation day. erm, what else? yeah, that's all..
pathetic pulak rasanye..
erm..

it's quite scary.
i think i've wasted so much of my life doing nothing...
at least this girl has become a director, married to a rich and handsome man and become bitch-boss-from-hell..doesn't matter. at least she's becoming something or someone..
as for me?
hadoi..

yes,i know it's just a fiction..
i just got carried away..even this girl in this book has this massive kick start of her perfect-but-not-so-perfect life..
i think i need that too..
a massive kick start..haiyah!
yeah! i need to do something..so that if i woke up 3 or 5 or 10 years later, i will say;

'wow,I've done so much already' and smile...

Thursday, January 29, 2009

saya busan, maen tag pulak..

1.Copy badge '2008 Cute's Blogger Award' untuk diletakkan di blog anda.


2. Link atau ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.
she is azalea md khairuddin -->betulkah ejaan nama bapa anda itu? my bestest friend back in smakl and berjumpa kembali di matriks melaka..now she's in NZ happily studying med..--happy tak azza?

3. Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih pemenang seterusnya.

urmm..baeklah..

1. saya sekarang sedang melanjutkan pelajaran saya yang busan inih sambil berfoya-foya. saya rasa bersyukur kerana masih belum bekerja sebab saya tengok member-member saya yang laen sangat teruk bekerja..saya ingat nak sambung lagi kerjaya saya sebagai seorang student sampai saya bosandan rasa dah bersedia nak kijee..

2. saya suke shopping. tidak dapat dibendung lagi. saya suka beli baju, baju, kasut, baju, jeans, baju, kasut, baju, jeans, baju...

3. saya seorang yang hangen tak tentu masa. motto saya adalah 'peduli hapa aku'. jika saya diam maknanya saya moody..

4. saya ada hobby baru iaitu membeli buku cerita. saya bukan novel addict tetapi saya tak tahu apa dah jadi dengan saya sebab saya bukan kaki buku since sekolah menengah. sekarang sedang habiskan 'remember me' by sophie kinsela. saya rasa seronok pulak.

5. saya seorang yang optimistic and saya tidak suka orang pesimis di sekitar saya. mereka adalah kryptonite bagi saya. jika anda rasa anda pesimis sila tuka tune kepala hotak anda sebelum bergaul mesra dengan saya.

6. saya suka komplen walaupun saya sorang yang optimis.

7. saya juga tidak suka orang yang complicated.

8. mungkin sebab saya tidak suka itu dan ini orang anggap saya garang juge (tapi saya rasa azza tak garang seperti yang digembar-gemburkan itu) mungkin sebab saya dah bergaul mesra denga die sebelum die menjadi garang. saya pun begitu. orang yang tidak kenal saya akan kata saya garang. saya dah busan sambil muntah sebab mendengar komen orang mengenai saya garang. ye, kembali kepada motto saya 'peduli hapa aku!'

9. saya suka warna merah. saya rasa bahagia bila saya nampak warna merah di sekitar saya...saya suke putih juge sebab engan putih saya rasa bersih...

10. saya suka binatang. sya ada ikan 3 ekor yang baru mati, udang sekor yang sedang membesar, arnab yang dah mati 3 bulan yang lalu, dan kucing 2 ekor kat umah. saya ingat nak bela 2 ekor itik, 2 ekor ayam, 2 ekor lembu, 2 ekor kambing, 2 ekor arnab pada masa yang akan datang. bukan sahaja sebagai hobi malah sebagai penjana pendapatan..


4.Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan menyertakan nama mereka di blog anda.
saya menganugerahkan sesape yang rasa layak menerima anugerah ini. kalau tak layak tak payahlah terima..-hihihii..baiknyee sayee...


Sekian terima kaseh~~

Wednesday, January 28, 2009

Gong Xi Fa Cai, Hong Bao Na Lai...




















red envelops with money inside..
i like...
hehe..
i am 25 aNd still get the hong bao as much as my 14-year-old sister..
that is definitely what i like about chinese new year..

GONG XI FA CHAI....

want to be happy? part 2




















16. realize that life is a school and you are here to learn. problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
17. eat breakfast like a king, lunch like a prince, and dinner like a beggar.
18. smile and laugh more.
19. life is too short to waste time hating anyone. don't hate others.
20. don't take yourself so seriously. no one else does.
21. you don't have to win every argument, agree to disagree.
22. make peace with your past so it wont spoil the present.
23. don't compare your life to others'. you have no idea what their journey is all about. don't compare your partner with others.
24. no one is in charge of your happiness except you.
25. forgive everyone for everything.
26. what other people think of you is none of your business.
27. however good or bad a situation is, it will change.
28. your job won't take care of you when you are sick. your friends will, stay in touch.
29. get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful.
30. envy is a waste of time. you already have all you need.
31. the best is yet to come.
32. no matter how you feel, get up, dress up and show up!
33. do the right thing!
34. call your family often.
35. your inner most is always happy. so be happy.
36. each day give something good to others.
37. don't over do. keep your limits.

Monday, January 26, 2009

want to be happy? - part 1

























1. take a 10-30 minutes walk everyday. and while you walk, smile.
2. sit in silence for at least 10 minutes each day.
3. sleep for 7 hours.
4. live with the 3E's -- energy, enthusiasm, and empathy.
5. play more games.
6. read more books than you read in 2008.
7. make a time to pray. they provide us with daily fuel for our busy lives.
8. spend time with people over the age of 70 & under the age of 6.
9. dream more while you are awake.
10. eat more foods that grow on trees and plants and eat less food that is manufactured in plants.
11. drink plenty of water.
12.try to make at least three people smile each day.
13. don't waste your precious energy on gossip.
14. forget issues of the past. don't remind your partner with his/her mistakes of the past. that will ruin your present happiness.
15. don't have negative thoughts or things you cannot control. instead invest your energy in the positive present moment..

to be continued...

Friday, January 23, 2009

soo excited





















i am soo excited about everything right now..
excited that Chinese New Year is just around the corner..
i will get my ang pau...yey!

soo excited about attending my friend's wedding..
she's among my bestest friends..
my dearly friend miss NORAZURASHMA who will be PUAN soon..
-can't believe my friends are mostly planning for their marriage right now.
yes we are 25 years old already. marriage is one of the main subject here..
and of course, when my time comes, they will bring along their cute little babies and their beloved husbands..
awwww...

soo excited because i get to see my old friends,
rakan panjat tingkap bersama kerana MTV,
rakan bawak baldi pergi sekolah bersama kerana kekontangan air di asrama,
rakan sepertiduran di kelas cikgu wang kerana cikgu wang ajar sangat laju atau lebeh tepat lagi tidak faham..
rakan sepermakanan yang dihidang oleh put dut..
rakan seperberdirian di luar kelas semasa kelas kimia - sebab masuk lambat
-oh, time ini saya tak ade, escape ke kelas laen..hehe

yeah old memories are always nice to remember..
so excited, they must be bringing this up for sure..
friends, i miss u guys!!!

ingin kembali ke zaman sekolah semula..

Wednesday, January 21, 2009

iem week





































institute of engineering malaysia..
saya bukan member kepada institut itu.
tapi terlibat dengan secara tidak langsung dalam iem week ini..
kami TCERG (tissue culture engineering research group) berusaha mempromote booth kami yang sangat meriah itu..
encik boifren pon turut serta mendengar talk dari supervisor saya..
hehehe..

Tuesday, January 20, 2009

horse riding is not easy..



















its true!
it was not my first time experience.
selalunye (tak selalu pun, 2 kali time kecik-kecik dulu) naik pony and ada orang tarik yer kat depan, jalan laa si pony itu satu round and it cost rm3 (i remember that)
and when i was having my practical in IHK, i rode a pony also. itu pun jalan jugak.
pony tu pon macam malas nak jalan sebab aku ni berat sangat kot.
(pony=kecik dari kuda..)

then now, umur sudah suku abad, pergi daftar diri untuk horse riding lesson! wohoo!
  • kuda itu adalah kuda betul (bukan pony)
  • kuda itu berlari-lari anak
  • kuda itu berlari-lari...
  • tengok tu?saya naik kuda yang berlari-lari anak sambil lepas tangan..hehe
memang ada tali, tapi tidak ditarik ye - just in case kuda itu lari lompat pagar...
nanti saya jadi arwen pulak menaiki kuda berlari sekitar kampus! -oh, so exegerating...

it was awesome! i felt like i lost 2 kilos around tummy area. penat woo..trust me, one week straight with an hour a day, you will lost like 10 kilos maybe? -haha, exegerating again..

but it was really awesome (i repeat twice already). that's why we booked for the next month lesson pulak. this time nak pegang tali pusing-pusing atas kepala sambil naek kuda..i'm a cowgirl bebeh!yeeeehaa!

thanks, sapphire. see you next month...:)

Saturday, January 17, 2009

book mark..

i luuuuurve making bookmarks..
as i remember, i have a lot of handmade bookmarks.
doodling around, laminated them and tied a small ribbon at the corner..

haha..
it was a long time ago..
now..
i did it again..
and this time i'm not doodling with traditional pen and paper..
i'm doing it with my laptop..
searching for great pictures, print it out and still tied a small ribbon on it..
here's the result...
























nice heh?bolehl
aaa ek?


i made this for TCERG.
thats why there are pictures of cells on it..

Thursday, January 15, 2009

sakit-i hate it..















haa chum! haa chum! sroot..sreet!
hadoi..
minggu ini minggu sakit..
dari isnin sampai rabu hingus meleleh tak reti nak berenti..
mata gatal macam nak gile..ikut hati nak korek bijik mata garu secara life..scracth!scratch!
sebab gosok secara dasyat, bawah mata makin hitam dan hitam lagi..
serius, macam lebam kena tumbok..(who cares!-aku malas nak caghe dah..shit..)
tekak pon same...telinga pon same...
tissue dah habes sugulung,
tong sampah penuh dengan tissue bekas mukus hidung saya..sroot..sreet..!
hari ni dah reda..ade seket saki baki lagi..
cume..
kepala pulak sakit, menguap tak berhenti-henti (bukan sebab bangun lambat..bukan juge sebab tido lambat..bukan sebab pola tidor..bukan..bukan..) -*yawn*
yeah, oksigen kurang kot..kurang minum air...
perut pon sakit...
leher pon sakit juge..ada seekor jerawat hingap di situ..
yang jenis sakit punye..somehow mengeffct seluruh urat saraf leher..
ciss..
saya letak acid hidroklorik..
hah, mati kau! padan muke!

bile laa nak hilang sakit-sakit nii..

Monday, January 12, 2009

i take this man

Penny Bracket waited two years to marry dream man Bram Shiraz. Then on the morning of the Big Day, while she's trying on her veil, Penny receives the worst two-line letter of her life: "Penny, I can't go through with it. Sorry, Bram."

Penny's hurt and upset. But Esther, Penny's divorced mom, wants Bram's head on a platter. So Mom ambushes the cold-footed coward before he hot-foots it out of town, bonks him on the head with a champagne bottle, and spirits him away to a hidden room in her gargantuan mansion in Short Hares, New Jersey. Esther doesn't want much. All Bram has to do is write personal, heartfelt apologies to each of the two hundred disappointed wedding guests . . . and eat every mouthful of the very expensive gourmet wedding feast that has gone to waste. Then he'll be free to leave.

There's a subplot involving Penny's mother and Bram's father, who doesn't know that his new paramour is holding his son captive.

Meanwhile, Penny learns why Bram abandoned her, and the whole situation comes to a ridiculous but entertaining climax.

-amazon.com


zura-zura said:

haaa...this book got me hooked too. i like the way she made those climaxes at the end. real funny (jiran sebelah boleh dengar saya ketawa berdekah-dekah). i think the main character here is the mother, Esther. Frankel describes her as a very aggressive mother (hitting a man with a champagne bottle, brought the man in to her house, spirits him away into penny's old playroom). lots of mistery (macam baca kisah penyiasatan pon ade) and a good wrap up.
This book is great, i like it...:)


Saturday, January 10, 2009

ok, look















  • i came late not because i wanted to come late la mister...
  • there's nothing for me to do here
  • better for me to oversleep..
  • what?! Wrong aa?!
  • doesn't matter laa..i came late, i went back late laa...it's ok one..
  • people still can find me what..
  • they can call me after 10.
  • after 10 i'm sure be around, don't worry..
  • it's ok..my labwork just took one hour only.. i need to kongsi the hood ma.. impossible for me to use that hood one whole day...
  • that's why i have lots of time reading journal and updating result..
  • what else can i do?
  • update blog laaa!! apa lagi?!


cerita di atas adalah rekaan semata-mata. ade seket je yang betol - the journal reading and the updating result..hehe..

Friday, January 9, 2009

saya memang mudah lupe...






















saya tersedar yang selama ini saya lupe..
lupe pulak adanya Tuhan, lupe pulak untuk syukur..
kerja saya yang utama adalah KoMpLeN..
bangun pagi terus KoMpLeN..
pergi toilet KoMpLeN..
Nak pergi office pon KoMpLEN...
balik office KoMpLeN...
nak tido pon KoMpLeN...

KoMpLeN..KoMpLeN..KoMpLen...

*komplen maksudnya complaint..atau bahasa melayu betulnye aduan...-erk, tak sedap lak bunyi..komen maybe?ntah ape-ape jelah...

bila dah KoMpLeN rasa nak MaRah, bile dah marah - hmm, begitu lah adanyaa...
terima kasih kepada orang yang sudi mengingatkan saye...
saya memang mudah lupe..

-nanti saya kira 1 sampai 10

Thursday, January 8, 2009

tolong!

pernah tak anda semua merasakan bahawa satu hari itu anda rasa macam nak marah semua orang?
bukan saje orang, kalau kucing lalu pun rasa macam nak marah jugak..
motor lambat kena maki...
kereta kat depan maen brek-brek kena hamun..
pendek kate rasa haaaangeeen jee...

jadi itula yang saya rasa hari ini..

sebab ape ek?

emosi tak stabil eh?

saya tak suka laa perasaan macam ni.
.

Wednesday, January 7, 2009

setelah 7 hari 7 malam...




























remember the me resolution?
ie, saya ada satu je resolution yang 'saya punye'..
yang lain semer saya tiru...
jadi setelah 7 hari 7 malam saya pikir..
sambil duduk sensorang sambil fikir ape pulak saya nak buat tahun ini...
saya sudah mendapat inspirasi..

  1. saya nak simpan duit lebih banyak- jumlah duit adalah rahsia (sebab saya miskin dan sangat papa kedana).
  2. saya nak membajet hanya membeli satu helai pakaian sahaja sebulan (kalau 2-3 bulan 1 pakaian pon tersangatlah bagusnyee)..-baju saya dah sangat banyak!tak muat almari...
  3. saya nak menghabiskan master saya secepat mungkin - dengan membuat sesuatu setiap hari (target adalah mid this year sudah boleh berhenti lab and start writing).
  4. saya mahu menjadi seorang yang BAIK-er, baik dari segi taknak buruk sangka ngan orang, kurang cakap (sebab saya rasa saya cakap sangat lazer ye), kurang kutuk orang (encik azmi sila bantu saya dalam bab ini)..
  5. jika bajet cukup saya mahu pergi travel..if bajet adalah cukup..

haa..baru nampak cam azam baru seket...hopefully leh complete within this year...
GANBATE!

Tuesday, January 6, 2009

bilik baru!bilik baru!

macam nak patah pinggang saya angkut barang-barang dari G floor
ke 3rd floor..
seb baek arbainah dan azma sudi sangat menolong..
thanks girls..kowang memang besh..
kerja 3 jam jadi tak sampai satu jam..
abes kije melepek di situ..
pewoot lapa, terus pegi makan kek taman U bersama rakan-rakan..
that's why seperti agak lambat bergerak..
sampai di sana try kerang bakar kek kedai payung..

ini saya mau promote yer..
kerang bakar di situ sedap sangat yer..
sampai menjilat kulit kerang..
sambal die pedas kaw-kaw punye..
meleleh air mata adalah pasti..puas hati kami makan di situ
(tambahan pula ari naseb baik kami kot-semua free *wink-wink*)

bilik saya yang bukan G floor itu sangat best..
malam semalm tido sangat nyenyak, tak mao bangun kalu boleh..
baru terasa bahagia setelah sekian lama memendam rasa..

walaupun saya rasa hari pertama tahun baru adalah sangat teruk dalam dunia, i think that things got better and better each day. saya harap tahun ini tahun terbaik dalam hidup saya!yuppy!!....

Saturday, January 3, 2009

apa yang ada dalam keter pompuan?






















idea entry ini datang secara tiba-tiba pada pukul 4 pagi semalam..
semasa mata saya masih terkebil-kebil, nak tido tapi tak boleh tido
-walaupun sudah drive 4 jam dari johore to kl
maybe sebab nescafe ais latte tu..
hampeh..
mari kita tengok ape yang ada dalam keter kami-kami ini...


1. potpourri teddy tales..

tak semua laa...tapi kami memamng suke kalau ada sedikit sentuhan wanita -seperti potpourri tersebut di dalam kereta kami.nampak cantik jika digantung kat cermin pandang belakang.

2. tempat letak kepala

alaa...that small pillow yang supprt kepala especially front seat (erm, kat backseat adaka?). macam-macam jenis yang akmi boleh pilih seperti pooh bear kaa, mickey mouse kaa, nightmare kaaa...mashimaro kaa.. macam-macam leee..

3. seatbelt

iye, kat seatbelt pon kami suke nak letak hiasan-hiasan nih. selalunye yang sama dengan tempat letak kepala tersebut - sebab jual satu set. tau, lelaki pun ade juge, tapi kami punye lagi meriahlaa dengan gamba kartun seperti pooh bear kee...mickey mouse ke...-sila rujuk no 2...

4. binatang peliharaan

at least, kami mesti ada paling kuuurang pon seekor binatang peliharaan. kalau boleh kami nak angkut semua cucu-cicit kami dari sedara-sedari "fluffy toys" letak kat dalam kereta. nak letak kat belakang/dashboard atau di mane-mane saje..(kalau boleh kat enjin pon kami nak letak jugak...)

5. wangi!

kereta kami mesti wangi. bau-bauan pilihan adalah yang lembut-lembut gittew..saya rasa lelaki pon suke kereta wangi kan...

6. stilettos, kasut, selipar spare

mesti ada bagi mengelakkan berlakunya suasana panic apabila..
"ha?nak singgah gi rumah mak mentua? selipar jamban je nih!"
atau..
"rimas plak aku pakai heels tekan clutch"
so, selipar dan lain-lain adalah sangat penting...

7. tissue paper

adalah benda yang sangat wajib ye rakan-rakan untuk saat-saat mengelap comot lipstick atau maskara yang terlebih, atau bersihkan cili di celah gigi...

8. sunnies

untuk show off sunnies kami, inilah masanya waktu paling sesuai. well, mata kami sangat berharga. kami taknak mata kami terkena sinar uv yang merbahaya..

-boleh tak saya publish buku ' the men's guide to the women's car'? :)


Friday, January 2, 2009

dimulakan dengan berita gembira...






















siap-siap dengan malas..
bangun pun lambat-lambat..
gi awal pon bukan boleh buat ape..-kata saya lagi..
baju dah siap digosok, beg pon dah siap dikemas-kemas...
tengok kiri kanan, ape lagi nak masukkan dalam beg ni..
hmm, dah...

ringtone 'hanayuri danggo' pun maen-maen kat henpon..
tengok kat skrin..uih, panggilan rasmi (sebab no 07 di depan)..
nak angkat ke tak..
takuuoot!
angkatlah..

'dari pejabat kolej...nak tukar bilik...ada bilik kosong..datang pejabat sekarang'

saya amek point penting je..
kejap, sebelom lompat, pegi pejabat dulu..

'bilik 3***'kate akak tersebut..'nak ambik kunci hari ke, next week?' akak itu berkate-kate dengan penoh ramah..saya rasa dah macam nak lompat dah ni..

'next week lah sebab nak balik ni!'saya senyum simpul..

sambil jalan balik, sambil senyum..bilik atas, yeyeye...
balik bilik lompat-lompat...
dalam hati kate
'sebab sekang dah get ready nak asah batu, kalu tak dapat nak bakar ape yang patut..seb baik dapat jugee...'

saya senyum-senyum lagi...

Thursday, January 1, 2009

worst new year ever!






















sad and tense...
that is what i can say..
i do not know what to do..
i am sitting here staring at the computer screen and still do not know what to do..
updating blogs that's the only thing i can do..
waahh..like dooo..doo..doo macam pantun lak..
then i read this from somebody's page..
and i feel quite sad..


A single flower petal brushes against my skin
I dont want to believe
our romance was a mistake

We've got a bad, bad habit of saying 'everything's fine' and bottling it up

I assumed that i could always make you smile in that soft, gentle way of yours
like when we first met
i want to hold you..

I thought i loved you
i want to hear your voice more and more
and while my hand reaches yours
i can't see what your future holds.




what can i say...

h.a.p.p.y. n.e.w. y.e.a.r.!!!!

new year's eve...
apa yang saya buat?
menganga di meranti bersama rakan seperjuangan saya azma n ina..heh

begini keisahnyee..

'kita makan kat meranti, kalu ramai then kite gerak ke taman u' kata saye..
mereka berdua angguk-angguk..setuju!
pergi meranti, order:

mi tomyam
nasi goreng seafood
mihun goreng basah

kami pon duduk sambil nganga sambil kutuk orang di persekitaran sambil cuci mata dan sebangainye..

sejam kemudian...

'kak apesal kitorang tak dapat lagi food kitorang..lama dah tunggu neh..'

'itulah masalahnye, barang sume dah habes..tinggal nasi goreng kampong je..'kate kakak itu dengan selambenye...

@#$%^*&^!$@##@%!@^#!#$@*#^&!@*^$@&#

hampeh! ke taman u laa jawabnye..
siann kitorang...

-aku sangat tidak suke bile time awal sem..student saaaangat ramai menyebabkan aku culture shock sekejap...