Wednesday, December 31, 2008

my new year resolutions























dear diary,
my 2009 new year reslutions list..
here goes:

  1. fight the bulge! will make sure to exercise every other day for at least half an hour.
  2. save 10% of my earnings (at least) on a monthly basis. i need to start now to save money for a house , car and holidays!
  3. eat healthier foods. lessen the carbs and sugary stuff and increas the fruits and veggies in my diet. make burgers, pizza and chips a sometimes food.
  4. take time to moisture my body, hands and legs (not just my face) before going to bed.
  5. climb mount kinabalu. I've lived all my life in Malaysia and I haven't done it yet.
  6. learn mandarin to enhance my communication skills.

2009, here I come!!

xoxo


okay, actually I copied those from aiken advert in jan cleo. hahaa...
but most of them are my resolutions too, so doesn't matter rite? i think i should add some more, the "me resolutions"

  1. i need to finish my study A.S.A.P..you don't like this place, remember?
  2. .............

er...
erm..
aaa...
yeah, hmmm...
i think that's it..
huh? the "me resolution" is just one row?
tak boleh dipanggil list langsong!
maybe i can't say goodbye to 2008 yet...
aisey...*garu kepala*

Monday, December 29, 2008

book review...

BOOK REVIEW: The Men's Guide to the Women's Bathroom by Jo Barrett

In Jo Barrett's debut novel,Themensguide former lawyer Claire St John has left New York after divorcing her cheating husband Charles. She's now back home in Austin, Texas to write her bestselling book. About what, she's not quite sure... Then she hits on a brilliant idea: she'll demystify women for men. She'll call her book The Men's Guide to the Women's Bathroom. After all, the bathroom (by which she means public toilets - thank goodness for American euphemisms as that wouldn't make a snappy title!) is where Claire has received all the best (sometimes drunken) advice and where women mull over some of their biggest decisions, from 'shall I keep this baby?' to 'do I want to sleep with him tonight?' (Yes I know, those should be the other way around...)

As well as re-adjusting to life in Austin, ignoring her mother's dietary advice and running up and down the road in a bikini (don't ask), Claire is also falling for Jake Armstrong, a sexy food entrepreneur. But should she? A few discussions in front of the mirrors under harsh florescent bathroom lighting should help her decide...

In a similar way to A Short History of Tractors in Ukrainian, there's a book within a book here as we read both the novel and the book our heroine is creating. I enjoyed this book-within-book much more than the tractors one, though! Not only is Jo Barrett a smart, witty and talented author, but her heroine is too. The novel is full of great banter and memorable characters, and I'm sure it will translate brilliantly to the big screen.

p/s: got this from trashionista

the men's guide to the women's bathroom

haha, sorry guys,
i am not gonna list out the guides to the woman's bathroom..

i went to HARRIS tebrau city two days ago..
i am not so fancy about book stores, i am not a bookworm..
magworm, yes, bookworm--nada!
after a tiring day of walking around the mall, i just wanted to go inside Harris to see what's in there..and of course, after a zilion time of window shopping and 'shop till i drop' moment at tebrau city, this is my first trip to this huge bookstore...

walking around..
one area, with a very attractive displayed book rack caught my eye..
'A liTTle BlAcK dReSs BooK'
owh, the books are soo nice to see, nice to hold..
bright colours and great illustrations...(no pictures of sitting women kee, bunga-bunga jatuh ke -no)..
so i looked at the price, hmmm..
affordable-yes, it's rm19.90..
not so thin, not so thick...-if nipis, then macam budak tadika punye buku..if its too thick then it will take 100 years for me to finish it up...-well, i'm a beginner in this book reading arena..

so, this is it!
i am going to purchase this...heehee..-i said to myself..
randomly, i picked one book:



surprisingly, it made me hooked..
pages by pages, and i finished this in just one day...
(saya pun tidak menyangka yang saya akan membaca novel ini!)
this is my first time experience reading this kind of book (usually i read molecular biology- the basic guide, or cell culture in cancer and whatso over and i read because i need to, not i want to)..
it is the first book of my teenage-nearly-adult life -or adult life (i used to read story books when i was a little girl)..and i'm sure it wont be the last..*wink-wink*


-haha, cerita pasai satu buku je pon dah panjang berjela-sebab saya excited.heehee....

Sunday, December 28, 2008

saya hangen...

erm, entry ini adalah entry hangen dari saya izinkan saya menggunakan kata ganti diri 'aku' bagi merealkan lagi tahap kehangenan saya itu yee...


















today is 28th.
students semua dah terhegeh-hegeh balik asrama..
angkut-angkut bag, sapu-sapu bilik, ketok-ketok karpet..

aku hangenla tengok dorang neh!
sebab?
~habuk terbang-terbang (ape dorang neh tak reti nak kutip habok masok dalam tong sampah ke?-main sepah kat koridor...), manusia dah mula bersepah-sepah di sekitar kawasan, toilet dah mula jijik sebab si tolol-tolol ini sangat bongek tak reti nak jaga kebersihan..parking dah stat nak penoh, n tempat lepak aku kat hotspot itu telah dirembat orang...bongek!

hangen...

niat suci murni aku nak tukar bilik pon tak tercapai...
aku tanya dengan sopan, apakah kata mereka....

"kita reserve bilik tu untuk pengambilan kedua nanti. kalau nak bilik lain kena tunggu tengah bulan 1.."

HOTAK DIA!

sebab aku rasa cam bodoh kat situ, aku senyum jugak dan mengomplain kater yang bilik aku tu tersangatlah dekatnye dengan itu bilik tempat lepak jantan keberet jkm...dan tempat dating mamat dan minah jkm jgak...

tempat dorang gelak-gelak..
makan-makan...
senyum-senyum...

bodoh!

konon kater kolej pompuan..
pehal lak nak mengganggu ketenteraman pompuan-pompuan kat aras aku tu (termasok aku) wahai jantan keberet!
serabot aku duduk kat stu..
lagi serabut dari dudok kolej campor..
tak paham aku...

bodoh lagi!

siap aa, kalau lagi 2 minggu (aku sedang menghitong hari) die taknak bagi aku bilik lain, aku nak bakar kolej cekik darah tersebot!

sekian terima kasih....

-saya ingat nak post pasai hal ehwal saya semalam (semalam sangat best)..tapi sebab hari ni, spoil habes hari gembira saya.

Friday, December 26, 2008

If you liked it then you shoulda put a ring on it!!

i browse yahoo! today and this head line caught my eye:


'Beyonce prompts single ladies, men and kids to remake her video..'

hillarious, that is what..
even justin timberlake is in the making..dancing hilariously with B..
and the most exciting part is when shane mercado imitates her..(i have no idea who he is but he's kinda famous in you tube)
just want you to enjoy and be amazed.. :)




haha, hari yang busan...





















nampak tak?
tak nampak sudah..
memang itu niat saya letak gamba blur-blur ka dalam bl0g..
boleh je nak zoom dengan meng'klik' pada gamba tersebut..
dah tau?
dah tau takpe...
itu cerita saya semalam..
cerita saya hari ni?
hmm, tak ada cerita juge seperti semalam..
pergi office dengan t-shirt n jeans (tak salah pon)..
pergi mamak stall untok meggi goreng (tak berape sedap sebenarnye)..
and baca email supervisor yang membawa tekanan (data tak cukop)..
oh yap...yerterday i slept at 3.00 am..
maklum, kerana banyak tidor hari sebelumnyee..(that's why i hate 'tido siang')

Wednesday, December 24, 2008

trip to terengganu pulak!!





















































sejurus selepas saya pulang dari penang, malam itu juge saya bertolak ke terenganu...
under TCERG yang best...
so, let the pics do the talking..
---hari-hari makan keropok lekor
---pergi shopping macam nak pengsan...
---jalan sampai hampir patah kaki...
---keseronokan maksima...


-saya sangat sukeeeeeeeeeeee jalan....

Tuesday, December 23, 2008

hari ini kena buat kerja tetapi...

saya datang sini pukul 10.00 am..
dengan azam yang membara, kena siapkan jernel itu juge..
tapi.......

saya belek email...
bukak fwenster...
balas-balas msg...
edit-edit gambaa...
tuka-tuka gamba...
tengok-tengok ikan..
tengok-tengok udang...
kacau-kacau orang....

lepas tu...

lapar la pulak...
boleh pulaaak gi jusco berhampiran...

beli-beli kek...
beli-beli cornish...
beli-beli sushi...
beli-beli jus oren...

dah..
ni dah malas tahap melampau dah ni..
inilah akbiatnya bercuti sakan..














beli-beli makan....



si oli menunjukkan teknik mengambil gambar udang dengan berkesan..
pandai pulak udang tu posing...
-pandai pulak oli amek gambo..

























-best pulak jadi udang nih tak payah pk..
.

Sunday, December 21, 2008

pergi mane?

penang and qeda...
4 days in both states...
tiring, but memorable...
main purpose is to attend Salman's wedding in penang..
ada jugelaa side-side nyee, sebab salman and his wife dengan baiknye telah membawa kami semua berjalan-jalan...
memang sangat best, saya tidak tahu pula yang kampung saya di kedah itu best jugee sebenarnyee...dan penang sangat maju dah macam kl...
queensbay mall dan gurney plaza yang sangat besar (sampai sini yer saya mencari shopping mall), tapi sayang sikit sebab cabel car bukit bendera is under construction..
kalu tak mesti lagi seronok kaw-kaw punnye...



-saya tuka lay out...kasi kurang serabut di kepala..(kepala saya pening tengok pink banyak sangat...;)

Saturday, December 20, 2008

seronoknyee...

today is saturday, 1.35 pm..
the best thing is, got internet access not far from my temporary room..
mengapa saya kata 'temp room'?
kerana saya sekarang merempat di bilik arbainah dan menjadi roomate sementara beliau..
not exactly merempatlaa...sebab bilik die pon tersangatlah comfy nyeee...
itu pun sebab sekarang adalah cuti sem (yang sudah berjalan lebih kurang 3 minggu lamanya) dan bagi menjimatkan kos dan tidak mahu membayar sewa harian yang mahal, beh baik saya tumpang di beliau..

yang seronoknye..
  1. seronoknyeee sebab bilik itu dekat dengan toilet - saya boleh ulang pergi balik toilet 10 x sehari pon takpe...
  2. seronoknyeee sebab bilik itu juge dekat dengan ampaian dalam blok lagi..-jadi saya terus sidai tanpa perlu risau hujan ke tidak...kain tetap kering max 2 hari...
  3. seronoknyee sebab dekat dengan lif..bilik yang tingkat 5 pon terasa best sebab ada lif..kalau rase nak exercise, naik tangga. kalau rasa malas, turun naik lif sajaa...
  4. seronoknyee sebab bilik itu juge saya boleh bukak tingkap luas-luas tanpa perlu risau ada orang nak mengintai dari luar atau hape-hape yang berkenaan...
  5. seronoknyee sebab semalam baru saya tau yang turun satu tingkat, there is one spot yang boleh dapat internet connection -yang sedang saya lakukan sekarang...tak perlu pergi ce.pp untuk menghegeh-hegehkan diri cari maklumat penting...

tapi keseronokan yang disenaraikan pastilah sementara..bebudak lain dah nak abeh cuti daa...lagi 1 minggu saya akan balik ke tempat asal saya di bawah itu...ingat nak cari bilik lain lee begini...

-seminggu saya tak ada, pergi penang and terengganu..sedang kumpul gamba untuk post di sini...

Friday, December 19, 2008

tagging...

telah ditag oleh aza lagi...!
mari maen tag-tag!

1) Do you think you're hot?
haha, apakah soalan ini... saya tidak hot..saya ada problem mengenai self confident yeer...

2) Upload your favourite picture of you!
yang mane ek? let's see...

3) Why do you like that picture?
adalah kerana saya sedang di stalk oleh seseorang, apabila saya sedang melakukan aktiviti kegemaran saya..--sopping..:)

4) When was the last time you ate pizza ?
dont remember..last month maybe..

5) The last song you listen to?
-spongebob squarepants?

6) What are you doing right now besides this ?
-watching spongebob...

7) What name would you prefer besides yours?
- Azurah...banyak sangat orang nama sama,, azuura, azoora, aazura, azurah! nama saya sudah tidak special suda..

8) 5 People to tag :
1-azza (bolehkah mentag anda semula?)
2-kak d0t
3-helmi
4-sima
5-ina(saya tahu yee awak ada blog silee buat jika awak baca ini)


8) Who is number one?
azza adalah rakan seperjuangan since smakl time, jumpa balik di matriks, nicest friend ever met..bak kata azza, kami sangat hantu yer di sekolah dahulu..:P

9) Number three is having a relationship with?
-hoho, tidak tahu pulak saya..tengok seperti sedang riang-ria meghadapi zaman bujangnyee...

10) Say something about number five?

- she's my closest friend here besides azma and oli...infact she's my temp room mate and also rakan seperonggengan...

11) How about number four?
- my schoolmate in kelantan..juge mempunya nama yang sama dengan saya di belakang nama sima tersebut...sudah mau kawen early next year dan sedang berbahagia....

12) Who is number two?
- number two adalah kak dot..sudah lama tidak bertemu die..senior sekolah yang sangat best dan comel!


yea! sudah habis menjawab soalan..sesiapa yang kena tag sile jawab jka berkesempatan..
sekian terima kasih!!

Thursday, December 18, 2008

watashino namaewa...

飯野 Iino (rice plains) 和子 Kazuko (friendly child).


kawaiiiii neee...!!!!
i get this from rum and monkey...
enjoy generating your name to Japanese there..!

Tuesday, December 9, 2008

kisah makan dan ketopat palas...

malas betol nak balik, bisik hati kecil saya...
tapi ada perasaan semangat juge sebab mahu ke penang besok..(yeyey..)
semalam, mak masak boleh tahan banyak untok raye...
ada ketopat palas, rendang ayam n soto..
percayalah dalam masa sehari rasanya saya sudah naik berat sampai 5 kilo agaknya..
saya tak henti makan dan memburuk-lantakkan diri...
padahal tetamu emak hanya sepasang orang (iaitu cousin saya dan husbandnya) dan encik boifren saya...
saya ulang makan adalaaa dekat 20 round gituu...
uih, memang dasyat saya makan..rasa macam kena poasa 30 hari lagi..



sementelaah saya makan dan menemankan orang makan,
saya juge menguji kepandaian orang bukan kedah (saya asal kedah ye) membuka ketopat daun palas...
husbandnya cousin saya dan encik boifren saya menjadi mangsa..
terkena juga gelakan orang-orang kedah dan celup kedah (macam mak saya) tengok orang bukan kedah buke daun ketopat itu..
tipsnya, tak perlu anda-anda semua membuka ikatan simpul mati yang ada di bontot ketupat tersebut (sebab kedua-dua mangsa berbuat demikian)..
tetapi hanya menarik salah satu bucu (yang macam tandok itu) maka terlerailah die dengan sendiri...
selepas terlerai, makanlah pulut yan dalam daun itu..
jangan makan daunnye pulaa (hehe, saje je..saya pasti kalian tak makan punye daun tersebut)..
cicahlah ia dengan sebarang pencicah seperti rendang atau pun serunding...
kat kampung selalu cicah dengan gulai daging, sambal daging dan sewaktu dengannye...

so, demikianlah pelajaran kita hari ini..wassalam...

-balik kang, saya nak menguji rakan saya si orang selatan bukak ketopat palas saya polak..ngehehehe

Sunday, December 7, 2008

coretan dari rumah..

hari ini hari ahad..
saya baru sampai rumah tadi...
bertolak dari kolej pukul 8, naik bas pukul 8.40 am,
sampai pudu pukul 1.30, naik lrt dan singgah di sogo...
30 minit dan sehelai baju kemudian, naik komuter menuju ke rumah....

rancangannya mahu balik hari sabtu (semalam) dengan kereta..
namun dengan bongeknye saya terlupa untuk merenew lesen saya yang sudah mati 2 hari yang lepas...
kalau diikutkan hati yang gila ini, mahu je jadi minah redah...
redah je ke jalan biarlah lesen mati pon..
abah pon kate...

"nanti jadi ape-ape susaaah..."

terdamparlah saya di bilik itu dan aras itu seorang diri selama semalam sambil melayan cerita stomp the yard dan tidur dan makan yang banyak..nasib baik ada tiket ke kl hari ini...
hehehe

anyway, selamat hari raya aidiladha buat semua..
semoga memberi makna buat kalian...

Friday, December 5, 2008

oh, RM kuu...


i tot this december would the best december ever...
namun apa kan daya, kita mampu merancang Tuhanlah yang menentukan..
ini minggu saya mengalami kemalasan untuk berkerja..
kemalasan tahap dewa bak kate anak mude zaman sekarang yer..
emosi juga tidak berapa stabil, kehidupan juga kucar-kacir..
sekarang tambah lagi satu keadaan, beban kewangan..
perlu ikat perut supaya nampak lebih ramping dan ayu..--hoho, bukan ye..ikat perut supaya duitnya tidak susut...
pelik btoi saya masa zaman-zaman 500rm sebulan dulu-dulu, semua macam cukup jeee..
sekarang, walau pun ada pertambahan pembayaran itu dan ini, spatutnya cukup sebab saya dah tak dapat 500 sebulan lagi..
masalah duit memang tak habislaa jika begini..
huhu...
kena pulak tabiat saya yang suka bersopping ini..
hadoi..kena kikis duit mak bapak nih,
oh salah pulak..
kena kikis sifat suke berbelanja nih....

-mata ada tulis rm..

Wednesday, December 3, 2008

cute...!cute...!cute...!

cute...!cute sangat!
tak berhenti senyum apabila melihatkannya...
this azuphre's Pon and Zi, they are really cute!

terima kasih atas video anda ye azza..
sangat menceriakan hidup saya hari ini!!

jadi ini adalah sedikit sebanyak pic yang saya suke sangat...taken from www.ponandzi.com..
lagi banyak gambar sila tengok di website itu yee...

this is specially for my encik boyfriend..


haha, this is sooo cute+hilarious..


saya harap encik boyfriend ada jugakla berbuat demikian..:P

---they are cute, aren't they?

Tuesday, December 2, 2008

obsession of colours...

i looked at a row of motorcycle parked in front of the office..
and i saw the one and only big fat karisma of mine from far..
i smiled with glee, its red, its fat and yes its red and you can recognize it 1000 feet from where u stand...:)
when i recalled back, i like red so much!
i used to have a red bag when i was undergrad, imagine riding my red karisma with the red helmet and the red bag at my back...;P..
i used to have a red purse also....


Now, when i wanted to buy a laptop bag months ago, my dad suggested a red bag also. its not actually red, but black and white with the red lining....then i said NO!

"huhu, takmolah abah...moto dah merah, helmet dah merah...wut pe nak beg merah lagi.." i realized that i'm not into that red anymore...

slowly, i started to switch my colour-(takkan nak merah je kan..)..all my bags are brown, all my shirts and baju kurung are pink purple based--(brown pon ade), and sometime obses with white colour. i have a pair of white shoes, white mobile phone and white car..blouses-two of them are white...

now, i switched to brown wallet, black with white lining laptop bag, and the colours of thing as above..i think that i am now a grown up women and red is not my thing anymore...(hahah, yeke?)..but still deep down inside, red is my colour... ;)

Monday, December 1, 2008

Happy December!

What i like about December....

  1. there will be the SALE all around Malaysia...
  2. there will be 4 pages of body shop vouchers inside my Disember CLEO...(saya tak guna sangat puun..)
  3. there will be loads of ideas of presents and wrapping styles in that mag...
  4. there will be calendars for new years..(some are cool and some are sucks..)
  5. there will be Christmas trees in shopping mall..very nice...(setahun sekali saja ada pokok besar dalam shopping mall okayyy...)
  6. there will be snow!(of course fake la kan...i saw one at sunway last year...)
  7. there will be loads of people getting married including my friends (cuti skola kaan)
  8. there will be someone's bufdae...(;)

and again, i like December very much..