Wednesday, December 31, 2008

my new year resolutions























dear diary,
my 2009 new year reslutions list..
here goes:

  1. fight the bulge! will make sure to exercise every other day for at least half an hour.
  2. save 10% of my earnings (at least) on a monthly basis. i need to start now to save money for a house , car and holidays!
  3. eat healthier foods. lessen the carbs and sugary stuff and increas the fruits and veggies in my diet. make burgers, pizza and chips a sometimes food.
  4. take time to moisture my body, hands and legs (not just my face) before going to bed.
  5. climb mount kinabalu. I've lived all my life in Malaysia and I haven't done it yet.
  6. learn mandarin to enhance my communication skills.

2009, here I come!!

xoxo


okay, actually I copied those from aiken advert in jan cleo. hahaa...
but most of them are my resolutions too, so doesn't matter rite? i think i should add some more, the "me resolutions"

  1. i need to finish my study A.S.A.P..you don't like this place, remember?
  2. .............

er...
erm..
aaa...
yeah, hmmm...
i think that's it..
huh? the "me resolution" is just one row?
tak boleh dipanggil list langsong!
maybe i can't say goodbye to 2008 yet...
aisey...*garu kepala*

Monday, December 29, 2008

book review...

BOOK REVIEW: The Men's Guide to the Women's Bathroom by Jo Barrett

In Jo Barrett's debut novel,Themensguide former lawyer Claire St John has left New York after divorcing her cheating husband Charles. She's now back home in Austin, Texas to write her bestselling book. About what, she's not quite sure... Then she hits on a brilliant idea: she'll demystify women for men. She'll call her book The Men's Guide to the Women's Bathroom. After all, the bathroom (by which she means public toilets - thank goodness for American euphemisms as that wouldn't make a snappy title!) is where Claire has received all the best (sometimes drunken) advice and where women mull over some of their biggest decisions, from 'shall I keep this baby?' to 'do I want to sleep with him tonight?' (Yes I know, those should be the other way around...)

As well as re-adjusting to life in Austin, ignoring her mother's dietary advice and running up and down the road in a bikini (don't ask), Claire is also falling for Jake Armstrong, a sexy food entrepreneur. But should she? A few discussions in front of the mirrors under harsh florescent bathroom lighting should help her decide...

In a similar way to A Short History of Tractors in Ukrainian, there's a book within a book here as we read both the novel and the book our heroine is creating. I enjoyed this book-within-book much more than the tractors one, though! Not only is Jo Barrett a smart, witty and talented author, but her heroine is too. The novel is full of great banter and memorable characters, and I'm sure it will translate brilliantly to the big screen.

p/s: got this from trashionista

the men's guide to the women's bathroom

haha, sorry guys,
i am not gonna list out the guides to the woman's bathroom..

i went to HARRIS tebrau city two days ago..
i am not so fancy about book stores, i am not a bookworm..
magworm, yes, bookworm--nada!
after a tiring day of walking around the mall, i just wanted to go inside Harris to see what's in there..and of course, after a zilion time of window shopping and 'shop till i drop' moment at tebrau city, this is my first trip to this huge bookstore...

walking around..
one area, with a very attractive displayed book rack caught my eye..
'A liTTle BlAcK dReSs BooK'
owh, the books are soo nice to see, nice to hold..
bright colours and great illustrations...(no pictures of sitting women kee, bunga-bunga jatuh ke -no)..
so i looked at the price, hmmm..
affordable-yes, it's rm19.90..
not so thin, not so thick...-if nipis, then macam budak tadika punye buku..if its too thick then it will take 100 years for me to finish it up...-well, i'm a beginner in this book reading arena..

so, this is it!
i am going to purchase this...heehee..-i said to myself..
randomly, i picked one book:



surprisingly, it made me hooked..
pages by pages, and i finished this in just one day...
(saya pun tidak menyangka yang saya akan membaca novel ini!)
this is my first time experience reading this kind of book (usually i read molecular biology- the basic guide, or cell culture in cancer and whatso over and i read because i need to, not i want to)..
it is the first book of my teenage-nearly-adult life -or adult life (i used to read story books when i was a little girl)..and i'm sure it wont be the last..*wink-wink*


-haha, cerita pasai satu buku je pon dah panjang berjela-sebab saya excited.heehee....

Sunday, December 28, 2008

saya hangen...

erm, entry ini adalah entry hangen dari saya izinkan saya menggunakan kata ganti diri 'aku' bagi merealkan lagi tahap kehangenan saya itu yee...


















today is 28th.
students semua dah terhegeh-hegeh balik asrama..
angkut-angkut bag, sapu-sapu bilik, ketok-ketok karpet..

aku hangenla tengok dorang neh!
sebab?
~habuk terbang-terbang (ape dorang neh tak reti nak kutip habok masok dalam tong sampah ke?-main sepah kat koridor...), manusia dah mula bersepah-sepah di sekitar kawasan, toilet dah mula jijik sebab si tolol-tolol ini sangat bongek tak reti nak jaga kebersihan..parking dah stat nak penoh, n tempat lepak aku kat hotspot itu telah dirembat orang...bongek!

hangen...

niat suci murni aku nak tukar bilik pon tak tercapai...
aku tanya dengan sopan, apakah kata mereka....

"kita reserve bilik tu untuk pengambilan kedua nanti. kalau nak bilik lain kena tunggu tengah bulan 1.."

HOTAK DIA!

sebab aku rasa cam bodoh kat situ, aku senyum jugak dan mengomplain kater yang bilik aku tu tersangatlah dekatnye dengan itu bilik tempat lepak jantan keberet jkm...dan tempat dating mamat dan minah jkm jgak...

tempat dorang gelak-gelak..
makan-makan...
senyum-senyum...

bodoh!

konon kater kolej pompuan..
pehal lak nak mengganggu ketenteraman pompuan-pompuan kat aras aku tu (termasok aku) wahai jantan keberet!
serabot aku duduk kat stu..
lagi serabut dari dudok kolej campor..
tak paham aku...

bodoh lagi!

siap aa, kalau lagi 2 minggu (aku sedang menghitong hari) die taknak bagi aku bilik lain, aku nak bakar kolej cekik darah tersebot!

sekian terima kasih....

-saya ingat nak post pasai hal ehwal saya semalam (semalam sangat best)..tapi sebab hari ni, spoil habes hari gembira saya.

Friday, December 26, 2008

If you liked it then you shoulda put a ring on it!!

i browse yahoo! today and this head line caught my eye:


'Beyonce prompts single ladies, men and kids to remake her video..'

hillarious, that is what..
even justin timberlake is in the making..dancing hilariously with B..
and the most exciting part is when shane mercado imitates her..(i have no idea who he is but he's kinda famous in you tube)
just want you to enjoy and be amazed.. :)




haha, hari yang busan...





















nampak tak?
tak nampak sudah..
memang itu niat saya letak gamba blur-blur ka dalam bl0g..
boleh je nak zoom dengan meng'klik' pada gamba tersebut..
dah tau?
dah tau takpe...
itu cerita saya semalam..
cerita saya hari ni?
hmm, tak ada cerita juge seperti semalam..
pergi office dengan t-shirt n jeans (tak salah pon)..
pergi mamak stall untok meggi goreng (tak berape sedap sebenarnye)..
and baca email supervisor yang membawa tekanan (data tak cukop)..
oh yap...yerterday i slept at 3.00 am..
maklum, kerana banyak tidor hari sebelumnyee..(that's why i hate 'tido siang')

Wednesday, December 24, 2008

trip to terengganu pulak!!





















































sejurus selepas saya pulang dari penang, malam itu juge saya bertolak ke terenganu...
under TCERG yang best...
so, let the pics do the talking..
---hari-hari makan keropok lekor
---pergi shopping macam nak pengsan...
---jalan sampai hampir patah kaki...
---keseronokan maksima...


-saya sangat sukeeeeeeeeeeee jalan....

Tuesday, December 23, 2008

hari ini kena buat kerja tetapi...

saya datang sini pukul 10.00 am..
dengan azam yang membara, kena siapkan jernel itu juge..
tapi.......

saya belek email...
bukak fwenster...
balas-balas msg...
edit-edit gambaa...
tuka-tuka gamba...
tengok-tengok ikan..
tengok-tengok udang...
kacau-kacau orang....

lepas tu...

lapar la pulak...
boleh pulaaak gi jusco berhampiran...

beli-beli kek...
beli-beli cornish...
beli-beli sushi...
beli-beli jus oren...

dah..
ni dah malas tahap melampau dah ni..
inilah akbiatnya bercuti sakan..














beli-beli makan....



si oli menunjukkan teknik mengambil gambar udang dengan berkesan..
pandai pulak udang tu posing...
-pandai pulak oli amek gambo..

























-best pulak jadi udang nih tak payah pk..
.

Sunday, December 21, 2008

pergi mane?

penang and qeda...
4 days in both states...
tiring, but memorable...
main purpose is to attend Salman's wedding in penang..
ada jugelaa side-side nyee, sebab salman and his wife dengan baiknye telah membawa kami semua berjalan-jalan...
memang sangat best, saya tidak tahu pula yang kampung saya di kedah itu best jugee sebenarnyee...dan penang sangat maju dah macam kl...
queensbay mall dan gurney plaza yang sangat besar (sampai sini yer saya mencari shopping mall), tapi sayang sikit sebab cabel car bukit bendera is under construction..
kalu tak mesti lagi seronok kaw-kaw punnye...



-saya tuka lay out...kasi kurang serabut di kepala..(kepala saya pening tengok pink banyak sangat...;)

Saturday, December 20, 2008

seronoknyee...

today is saturday, 1.35 pm..
the best thing is, got internet access not far from my temporary room..
mengapa saya kata 'temp room'?
kerana saya sekarang merempat di bilik arbainah dan menjadi roomate sementara beliau..
not exactly merempatlaa...sebab bilik die pon tersangatlah comfy nyeee...
itu pun sebab sekarang adalah cuti sem (yang sudah berjalan lebih kurang 3 minggu lamanya) dan bagi menjimatkan kos dan tidak mahu membayar sewa harian yang mahal, beh baik saya tumpang di beliau..

yang seronoknye..
  1. seronoknyeee sebab bilik itu dekat dengan toilet - saya boleh ulang pergi balik toilet 10 x sehari pon takpe...
  2. seronoknyeee sebab bilik itu juge dekat dengan ampaian dalam blok lagi..-jadi saya terus sidai tanpa perlu risau hujan ke tidak...kain tetap kering max 2 hari...
  3. seronoknyee sebab dekat dengan lif..bilik yang tingkat 5 pon terasa best sebab ada lif..kalau rase nak exercise, naik tangga. kalau rasa malas, turun naik lif sajaa...
  4. seronoknyee sebab bilik itu juge saya boleh bukak tingkap luas-luas tanpa perlu risau ada orang nak mengintai dari luar atau hape-hape yang berkenaan...
  5. seronoknyee sebab semalam baru saya tau yang turun satu tingkat, there is one spot yang boleh dapat internet connection -yang sedang saya lakukan sekarang...tak perlu pergi ce.pp untuk menghegeh-hegehkan diri cari maklumat penting...

tapi keseronokan yang disenaraikan pastilah sementara..bebudak lain dah nak abeh cuti daa...lagi 1 minggu saya akan balik ke tempat asal saya di bawah itu...ingat nak cari bilik lain lee begini...

-seminggu saya tak ada, pergi penang and terengganu..sedang kumpul gamba untuk post di sini...

Friday, December 19, 2008

tagging...

telah ditag oleh aza lagi...!
mari maen tag-tag!

1) Do you think you're hot?
haha, apakah soalan ini... saya tidak hot..saya ada problem mengenai self confident yeer...

2) Upload your favourite picture of you!
yang mane ek? let's see...

3) Why do you like that picture?
adalah kerana saya sedang di stalk oleh seseorang, apabila saya sedang melakukan aktiviti kegemaran saya..--sopping..:)

4) When was the last time you ate pizza ?
dont remember..last month maybe..

5) The last song you listen to?
-spongebob squarepants?

6) What are you doing right now besides this ?
-watching spongebob...

7) What name would you prefer besides yours?
- Azurah...banyak sangat orang nama sama,, azuura, azoora, aazura, azurah! nama saya sudah tidak special suda..

8) 5 People to tag :
1-azza (bolehkah mentag anda semula?)
2-kak d0t
3-helmi
4-sima
5-ina(saya tahu yee awak ada blog silee buat jika awak baca ini)


8) Who is number one?
azza adalah rakan seperjuangan since smakl time, jumpa balik di matriks, nicest friend ever met..bak kata azza, kami sangat hantu yer di sekolah dahulu..:P

9) Number three is having a relationship with?
-hoho, tidak tahu pulak saya..tengok seperti sedang riang-ria meghadapi zaman bujangnyee...

10) Say something about number five?

- she's my closest friend here besides azma and oli...infact she's my temp room mate and also rakan seperonggengan...

11) How about number four?
- my schoolmate in kelantan..juge mempunya nama yang sama dengan saya di belakang nama sima tersebut...sudah mau kawen early next year dan sedang berbahagia....

12) Who is number two?
- number two adalah kak dot..sudah lama tidak bertemu die..senior sekolah yang sangat best dan comel!


yea! sudah habis menjawab soalan..sesiapa yang kena tag sile jawab jka berkesempatan..
sekian terima kasih!!

Thursday, December 18, 2008

watashino namaewa...

飯野 Iino (rice plains) 和子 Kazuko (friendly child).


kawaiiiii neee...!!!!
i get this from rum and monkey...
enjoy generating your name to Japanese there..!

Tuesday, December 9, 2008

kisah makan dan ketopat palas...

malas betol nak balik, bisik hati kecil saya...
tapi ada perasaan semangat juge sebab mahu ke penang besok..(yeyey..)
semalam, mak masak boleh tahan banyak untok raye...
ada ketopat palas, rendang ayam n soto..
percayalah dalam masa sehari rasanya saya sudah naik berat sampai 5 kilo agaknya..
saya tak henti makan dan memburuk-lantakkan diri...
padahal tetamu emak hanya sepasang orang (iaitu cousin saya dan husbandnya) dan encik boifren saya...
saya ulang makan adalaaa dekat 20 round gituu...
uih, memang dasyat saya makan..rasa macam kena poasa 30 hari lagi..



sementelaah saya makan dan menemankan orang makan,
saya juge menguji kepandaian orang bukan kedah (saya asal kedah ye) membuka ketopat daun palas...
husbandnya cousin saya dan encik boifren saya menjadi mangsa..
terkena juga gelakan orang-orang kedah dan celup kedah (macam mak saya) tengok orang bukan kedah buke daun ketopat itu..
tipsnya, tak perlu anda-anda semua membuka ikatan simpul mati yang ada di bontot ketupat tersebut (sebab kedua-dua mangsa berbuat demikian)..
tetapi hanya menarik salah satu bucu (yang macam tandok itu) maka terlerailah die dengan sendiri...
selepas terlerai, makanlah pulut yan dalam daun itu..
jangan makan daunnye pulaa (hehe, saje je..saya pasti kalian tak makan punye daun tersebut)..
cicahlah ia dengan sebarang pencicah seperti rendang atau pun serunding...
kat kampung selalu cicah dengan gulai daging, sambal daging dan sewaktu dengannye...

so, demikianlah pelajaran kita hari ini..wassalam...

-balik kang, saya nak menguji rakan saya si orang selatan bukak ketopat palas saya polak..ngehehehe

Sunday, December 7, 2008

coretan dari rumah..

hari ini hari ahad..
saya baru sampai rumah tadi...
bertolak dari kolej pukul 8, naik bas pukul 8.40 am,
sampai pudu pukul 1.30, naik lrt dan singgah di sogo...
30 minit dan sehelai baju kemudian, naik komuter menuju ke rumah....

rancangannya mahu balik hari sabtu (semalam) dengan kereta..
namun dengan bongeknye saya terlupa untuk merenew lesen saya yang sudah mati 2 hari yang lepas...
kalau diikutkan hati yang gila ini, mahu je jadi minah redah...
redah je ke jalan biarlah lesen mati pon..
abah pon kate...

"nanti jadi ape-ape susaaah..."

terdamparlah saya di bilik itu dan aras itu seorang diri selama semalam sambil melayan cerita stomp the yard dan tidur dan makan yang banyak..nasib baik ada tiket ke kl hari ini...
hehehe

anyway, selamat hari raya aidiladha buat semua..
semoga memberi makna buat kalian...

Friday, December 5, 2008

oh, RM kuu...


i tot this december would the best december ever...
namun apa kan daya, kita mampu merancang Tuhanlah yang menentukan..
ini minggu saya mengalami kemalasan untuk berkerja..
kemalasan tahap dewa bak kate anak mude zaman sekarang yer..
emosi juga tidak berapa stabil, kehidupan juga kucar-kacir..
sekarang tambah lagi satu keadaan, beban kewangan..
perlu ikat perut supaya nampak lebih ramping dan ayu..--hoho, bukan ye..ikat perut supaya duitnya tidak susut...
pelik btoi saya masa zaman-zaman 500rm sebulan dulu-dulu, semua macam cukup jeee..
sekarang, walau pun ada pertambahan pembayaran itu dan ini, spatutnya cukup sebab saya dah tak dapat 500 sebulan lagi..
masalah duit memang tak habislaa jika begini..
huhu...
kena pulak tabiat saya yang suka bersopping ini..
hadoi..kena kikis duit mak bapak nih,
oh salah pulak..
kena kikis sifat suke berbelanja nih....

-mata ada tulis rm..

Wednesday, December 3, 2008

cute...!cute...!cute...!

cute...!cute sangat!
tak berhenti senyum apabila melihatkannya...
this azuphre's Pon and Zi, they are really cute!

terima kasih atas video anda ye azza..
sangat menceriakan hidup saya hari ini!!

jadi ini adalah sedikit sebanyak pic yang saya suke sangat...taken from www.ponandzi.com..
lagi banyak gambar sila tengok di website itu yee...

this is specially for my encik boyfriend..


haha, this is sooo cute+hilarious..


saya harap encik boyfriend ada jugakla berbuat demikian..:P

---they are cute, aren't they?

Tuesday, December 2, 2008

obsession of colours...

i looked at a row of motorcycle parked in front of the office..
and i saw the one and only big fat karisma of mine from far..
i smiled with glee, its red, its fat and yes its red and you can recognize it 1000 feet from where u stand...:)
when i recalled back, i like red so much!
i used to have a red bag when i was undergrad, imagine riding my red karisma with the red helmet and the red bag at my back...;P..
i used to have a red purse also....


Now, when i wanted to buy a laptop bag months ago, my dad suggested a red bag also. its not actually red, but black and white with the red lining....then i said NO!

"huhu, takmolah abah...moto dah merah, helmet dah merah...wut pe nak beg merah lagi.." i realized that i'm not into that red anymore...

slowly, i started to switch my colour-(takkan nak merah je kan..)..all my bags are brown, all my shirts and baju kurung are pink purple based--(brown pon ade), and sometime obses with white colour. i have a pair of white shoes, white mobile phone and white car..blouses-two of them are white...

now, i switched to brown wallet, black with white lining laptop bag, and the colours of thing as above..i think that i am now a grown up women and red is not my thing anymore...(hahah, yeke?)..but still deep down inside, red is my colour... ;)

Monday, December 1, 2008

Happy December!

What i like about December....

  1. there will be the SALE all around Malaysia...
  2. there will be 4 pages of body shop vouchers inside my Disember CLEO...(saya tak guna sangat puun..)
  3. there will be loads of ideas of presents and wrapping styles in that mag...
  4. there will be calendars for new years..(some are cool and some are sucks..)
  5. there will be Christmas trees in shopping mall..very nice...(setahun sekali saja ada pokok besar dalam shopping mall okayyy...)
  6. there will be snow!(of course fake la kan...i saw one at sunway last year...)
  7. there will be loads of people getting married including my friends (cuti skola kaan)
  8. there will be someone's bufdae...(;)

and again, i like December very much..

Saturday, November 29, 2008

a short one...

i still got 15 minutes to play around here..
after this i need to go to the lab..
there are loads of delayed work waiting for me there...
and i need to finish that as soon as possible because my encik boyfriend will be coming today!
hoorray!----leh gi sopping...yeyey...


-megasale sudah mule..now, they are using the word saving sale instead of megasale..hahah! saya rasa maksud tersiratnya adalah berbelanja dengan cermat...boleh cermat kah saya?:)

Thursday, November 27, 2008

credit to mr helmi...

today i really NEED to finish up my proposal report..
sedang berusaha salin menyalin dan 'copy paste mengcopy paste' tiba-tiba Encik Helmi muncul di depan pintu..

Haaaa!

saya pon berkata: Encik Helmi camana nak add nuffnang kat blog?

encik Helmi pulak kate: alaa senang je....

die pon ajar dari step 1 sampai step last...saya pon sangat suka sebab saya memang buta blog - tapi still nak berblog jugak dan sedang belajar neh...! dan akhirnya saya pon ada nuffnang gak cam blog laen..yey!-tapi blog saya memang la tak glemer macam blog laen...

ganbate!

hihi--sambung balik kerja..

Wednesday, November 26, 2008

ada persona kah saya?

i checked my mail then wala! ur personality ---perkara itu sangat menarik mata saya! sebenarnya this whole personality things ini memang saya suka. so saya copy and paste di sini. saya juga tak berapa pasti apa jenis orang saya ini... so, saje je just want to make sure...

by name:
Does your name begin with: N?
You are emotional and intense. ---hmm,that's why ada moodswings kot..When involved in a relationship, you throw your entire being into it. btol!btol! Nothing stops you; there are no holds barred.--yeargh! You are all consuming and crave someone who is equally passionate and intense.-- btol jugak.. You believe in total freedom. You are willing to try anything and everything.--sangat betol jugak! Your supply of energy is inexhaustible.--tapi selalu ngantok.. You want to be pampered and know how to pamper your mate.--erk?do not know about that. You also enjoy mothering your mate. --yang ini tidak yee..You often have the greatest love affairs all by yourself, in your head.-- not sure bout this... You are very imaginative.--btol!


by month:
JULY
*Fun to be with -- yeke?not sure.. *Secretive -- not really that secretive ye..*Difficult to fathom and to be understood --yess, can be soo unpredictable..*Quiet unless excited or tensed --iyer kot..*Takes pride in oneself -- erm.. *Has reputation --ermm...*Easily consoled --yekot...hehe*Honest -- i'm honest?hihi.. *Concern about people's feelings --but do not know how to show it..*Tactful *Friendly *Approachable --waah!puji saya laa!! *Very emotional --sudah dua kali kata saya emo ok..hehe.. *Temperamental and unpredictable -- haa, kan dah kata tadi! *Moody and easily hurt --betul lagi di situ!..*Witty and starkly *Sentimental--? *Not revengeful --this one yes..:) *Forgiving but never forgets *Dislike nonsensical and unnecessary things -- yeah!*Guides others physically and mentally -- i think so..*Sensitive and forms impressions carefully *Caring and loving -- i love my family friends and adan bobo and teddy...:)*Treats others equally - yup! *Strong sense of sympathy - iye..*Wary and sharp *Judge people through observations --whoaa,,this one sangat betoi oo.. *Hardworking -- hehe *No difficulties in studying -- i hope so.. *Loves to be alone --sometimes*Always broods about the past and the old friends -- ya!ya!sangat selaloo buat perkara ini!*Likes to be quiet -- not really..heh.*Homely person -- oh this one is a big NO*Waits for friends -- yeess *Never looks for friends -- yess *Not aggressive unless provoked -- yuppy!*Prone to having stomach and dieting problems -- boleh kater ader jugak laa problem ini..*Loves to be loved *Easily hurt but takes long to recover -- hmm,,, takdelaa pulak! *Overly concerned -- tidak jugak..hehe*Puts in effort in work.


by date:
june25-july4
its red!
cute and lovable type, you are picky but always in love...and like to be loved frsh and cheerful, but can be moody at times. capable with people, nice, soft and that can love you for the way you are. likes people that are easy to talk to and can make you feel comfortable.


--all these are good for people like me, yang sedang mencari hala tuju..heh..

Tuesday, November 25, 2008

what's up doc? a.k.a per cer doc?


asal tertekan je tulis...
asal tertekan je tulis..
wahahaha..boleh quote "writing is the best stress medicine"
sesuaikah??hmm, tak berapa kot..buruk bebenor bunyinya..
so this morning, saya pergi awal ke tempat pekerjaan saya (yey!)
dengan semangatnya untuk mengetahui apakah respond yang diberi oleh sv saya.--semalam saya email segala report kepada beliau.
selalunya, kata-kata puji-pujian akan diberikan kepada saya kerana hasil kerja saya yang halus dan molek ituh...muahhaha...
lalu, saya pun bukak mail saya dengan penuh rasa suspen, pujian jenis apakah lagi yang disumbangkan kepada saya..
namun apakan daya, bukan!
argh!!!tidak!! tidak ada kata pujian walau sekelumit pon..
lagi die komen banyak adalaa..!
huhuhuhu..kesedihan pon membadai jiwa ini..(membadai?)
well, doc. u ask me to do this and that, and i did exactly everything u asked me to do...
but the next mail, story lain pulak..
per cer?
adoi...poning kepalo den ni haaa...


p/s:rakan-rakan...buat master sangat susah yee...

Friday, November 21, 2008

pola tidor tak stabil...


isnin
tido: 2 am
bangon: 8.30 am
keadaan diri: penat, ngantok!----berjalan agak terhoyong hayang...

selasa
tido: 2.30 am
bangon: 9 am
keadaan diri: bersemangat waja *kerana minum nes ais tetapi bermuka hantu (imagine, dark circles under the eyes..a very dark one).

rabu
tido: 4.30 am
bangon: 9.30 am
keadaan diri: jalan sangat slow, tidak aggressive. petang, bersemangat! *kerana minum nes ais juge

khamis
tido: 3.30 am
bangon: 9 am
keadaan diri: menjalani hidup seperti manusia biasa..*nes ais lagi tetapi di pagi hari...

jumaat:
tido: 3.30 am
bangon: 9.30 am
keadaan diri: menahan mata. mengitung hari untuk pengsan di bilik...*nes ais super pekat. tapi dah tak berkesan mane...

hmmm...
saya kena tukar pola tidor saya supaya tidak jadi seperti mat lampir dan seangkatan dengannya...
saya juge tidak boleh bergantung kepada nes ais itu untuk menjadikan saya manusia normal..


-saya rasa saya bukan manusia normal..

Tuesday, November 18, 2008

wall E---saya ketinggalan zaman...











nowadays, saya banyak tengok cerita lama..
death race, hitman, batman, satc, kungfu panda...
semua itu cerita lama..
latest cerita lama saya tengok ialah wall E...
TERSANGATLAH COMELNYE dua ketul robot itu..
dan sangat kelakarnyee..menghiburkan hari saya 'gloomy' kepada hari yang gila kerana gelak sensorang...
mulut saya pulak tak habis-habis sebut ---wall e---eva----wall e---eva---
that robots' sound really-really cute...---wall e---eva--wall e---eva--directorrrr---
haha..


saya nak tengok madagascar lerr...bilalah agaknyer..hmm..
i like to move it move it....i like to move it move it...(sambil nari-nari)

Monday, November 17, 2008

saya telah jatuh....?

hihi...
this is just a short post...
tadi saya telah jatuh...
jatuh ....dari kereta...
bukan kereta saya jatuh ke hape...saya jatuh dari tempat duduk pemandu kereta..
jatuh ok!
kain saya tersangkut di handle tempat adjust seat kereta..
saksi kejadian adalah seorang mat bangla dan mesti die kesian tengok saya sebab rakyat melaysia seperti saya ini turun kereta pun boleh jatuh..(luka di kedua belah lutut)
huhuhuhuuuu...
tapi saya tetap macho dan lepas tu saya gelak sonsorag..
hahaha..klako la plak...

Thursday, November 13, 2008

a swollen eye...

no, i ain't gonna put my photos of my swollen eyes here. but it happens regularly rite now..maybe because of the bed sheet, or the room. i feel sick rite now and i don't have any intention to do any work...i think it means that i need to do the housekeeping as soon as possible. But i've already done it last week! blame your immune system..saya memang kuat allergik..hmmm..

i do some calculation last night. budget sana, budget sini, tolak sana, tolak sini and..yes, sudah tinggal habuk..admit that this month i spent a lot..pluss paying the hostel fee (itu yang membuatkan saya muflis di bulan ini). but its ok..saya perlu bertahan!--->(tapi ada dua kali sabtu lagi...huhuhuhuuuu).

i listened to this song entitled t-shirt just now. sangat best. and saya suka. tapi, adaka patut si pompuan ni campak jimmy choo die sebab rindu that someone!tak patut...tak patut... if u sick of that pairs, pleeeease you can give them to me!haha..

that's all for now...

Friday, November 7, 2008

i design..






































































this time i just wanna show you my design of baju kahwen for muslimah.
well, i'm not vera wang or bill keith, tapi, saya rasa why not, this is my blog, so i can post anything that i like and one of my childhood dream is to be a designer..so, per salahnye berangan-angan kan...


ps: i am soooo free rite now..best juge layan blog sampai pengsan neh...:P

maen tag-tag....

Starting time : 10.09 am

Name : azurah

Sister(s) : 1 orang saja..

Brother(s) : 1 orang jugak. i have a small family..

Shoe size : dulu saya pakai saiz 5 okay..setiap kasut di kedai saya boleh try. sekarang saiz 7-9 and i do not know whyy...huhuhu...

Height : 154cm

Where do you live : johor bharu

Have you ever been on a plane : yup..short distance only to kelantan, one hour flight...

Swam in the ocean : nope, saya takut mati di laut!wahaha..actually tidak pandai berenang yee..

Fallen asleep at school : my favorite subject..

Broken someone’s heart : not really sure...encik azmi seorang je kot...

Fell off your chair : hehe, this one, tak pernah...

Sat by the phone all night waiting for someone to call : huhu, selalu..yesterday pon sama...waiting for his call..but i didnt sat by the phone, i hold it..sampai tertido okay...huhuhu...

Saved e-mails : depends..

What is your room like : cozy, comfortable, got lots of dvds and megazine. tidak sanggup untuk meninggalkan bilik..(owh, banyak habuk tapi..need to swipe it of asap!)

What’s right beside you: a mouse...

What is the last thing you ate : cekodok buatan oli...

Ever had…Chicken pox : primary school...

Sore throat : yup! semestinya pernah..

Stitches : dahi satu, mulut satu (that's why i luuuurve to talk)...saya seorang budak kecik yang sangat suka berlari ke sana-ke mari...

Broken nose : tak pernah..tidak pernah ditumbuk di muka lagi.:)

Do you believe in love at first sight : nope, if you believe it u will get hurt because of it (falsampah)

Like picnics : love it!sudah lama tak pergi picnic...

Who was/were…The last person you danced with : i danced with the girls in smakl (kakak form 4 mintak saya mengajar mereka menari!)whoaa!...and recently i dance alone....huhu..kasihankah?

Last made you smile : that someone....

You last yelled at : my beloved residential college 'pasai apa pulak takda kepala pili neh!aku mau basoh keterla!'

Today did you…Talk to someone you like : yes...owh!terlupa nak tepon encik azmi balik tadi!

Kissed anyone : i miss my mom's motherly kiss..mmuah!

Get sick : rite now tidaklah..

Talk to an ex : erm, honestly i am a loyal lover..no ex..:P

Miss someone : yeargh!always do!

Who do you really hate: that someone..that really someone!wanna get rid of that person!

Do you like your hand-writing : if its a rajin kind of handwriting, yes i like it. if its a malas kind of handwriting, then i hate it!

Are your toe nails painted : nopey...!

Whose bed other than yours would you rather sleep in : if its clean and cozy then i dont mind to sleep on it..clean ya!

What color shirt are you wearing now : a purple baju kurung. .

Are you a friendly person : no i am not!people would see me as a 'garang' person, and its ok with me..who cares!once you know me then you know what kind of person i am...

Do you have any pets : i used to have a veerrrrryyy cute rabbit named adan. now, mati oledy..huhuhuhu....

Do you sleep with the TV on: tidaks!

What are you doing right now : typing of course. today i got no labwork. just have to meet saveral people..so, boleh tangguh dulu..

Can you handle the truth : depends. if i'm in positive mode then i can handle it well..

Are you closer to your mother or father : mother...

Do you eat healthy : hmm, not really. i hate fruits and vegies..but i try to eat other healthy food...

Do you still have pictures of you & your ex : refer to the answer above..

If you’re having a bad day, who are you most likely to go to : encik azmi would be the first to know and then, i'll be yelling to people who annoys me...

Are you loud or quiet most of the time : depends on the mood...i have moodswings...tak terkawal punyee..

Are you confident : yes, or else i'll be a complete sh*t all day long...

5 things I was doing 10 years ago:
-well, i was in smakl of course..
-i got lots of best friends and they're all supercool..
-stressfree!having fun...maen sampai pengsan...
-and of course ustazah sopinat is the one i remember the most..she's my life disaster..
-and yes, the 'prep kat luar' things...

5 things I would do if I were a billionaire
-i'll buy lots of nice shoes, nice dress, nice bags...
-of course i'll investing for my future, mana tau suda tua tak larat nak shopping dah..heheh..
-help my family..paying for my sis's education fee..(saya takmau die pinjam sama ptptpuuu), send my parents to umrah and hajj, and brother, urm, no needlah!he's rich oredy..hehe)
-well, do i need to pay the ptptn loan yang bertambun tu?urm, maybe this is my most bottom list kot..ngehehehe...
-berjalan sekitar dunia!


5 of my bad habits
-luuuurve to shop. i can shop every day, all day, as long as i shop, i feel happy and of course duet saya pasti habis takat-takat hedung saja..huhuhu
-i lurve to judge people around me..i know its bad but what can i do!its a habbit!
-i have moodswings. tak hengat punye moodswings. i also dont know why...
-i talk minus think!end up menyesal di kemudian hari...
-recently, i can get angry easily...maybe the environment kot..

5 places I’ve lived/living
-
kepong, kl
-pasir puteh, kelantan
-londang, malacca
-bangi, selangor
-skudai, johore

5 people I tag
well, i dont have much blog friends, so just tag to those in my 'blog kawan-kawan zura' list. :) enjoyy!

Thursday, November 6, 2008

C.O.M.P.L.A.I.N.T part 2


i planned to wash my car this morning. i bought a nice sabun for this bcoz people said that if u wash it with an ordinary sabun (before this i used daia sensasi floral saja) the paint will fade or rosak or something like that. so, yesterday i bought that 'sabun untuk cuci kereta' and hopefully i can wash my car today.

then this morning, i woke up hoping that i can have this housekeeping of my baby, then i realize that 'kepala paip sudah tidak ada!'...well, hello...mane kepala paip sudah pergi?i search for another paip and the result was the same. all the kepala paip in this st**id college are gone.



i cannot wash my car today.

i get mad.

i hate this place even more.

i feel like want to 'bakar' this place so that this anger feeling gone.

what a st**id campus and st**id college.

and my pesimistic mind told me that the admin took all the kepala paip and if the students want to wash their car, need to ask permission from them, pay some money and then you get that kepala paip. and then you can wash your car..CEKIK DARAH OK!

owh, did i tell you that i have been saman by this st**id admin because my car doesn't have the college sticker?urgh!saya telah berusaha untuk membayar saman dengan pergi kepejabat itu dan apakah kata orang di situ?

"jumpa pengetua dulu dek. pengetua kat kolej ** "

and i just burst out that 'f*cK' word --- dalam hati laa of course kerana perkara itu sungguh menyusahkan saya. i need to go to another college to ask for the reduction of payment from the pengetua becoz his ofice is over there. i ended up not paying at all.

so, enough complaining. sakit jantung saya dibuatnye...

Tuesday, November 4, 2008

C.O.M.P.L.A.I.N.

ok, just straight to the point ya..saya telah disaman oleh guard. sebab? saya tak bawak kad matriks saya. pada pukul 9.30 malam, di hadapan guardhouse. on the way saya nak masuk ke kampus, pulang dari makan-makan. hmm, if i write this two days ago, pasti kemarahan saya berapi-api. tapi sebab kemarahan itu telah dilepaskan pada encik azmi, sekarang tulis pun dah rasa neutral...


tapi, once dah rasa marah, all of 'ketidakpuasan hati' itu keluar. such as, too much bumper, jalan shortcut pon dah dibuat bangunan, so we need to turn to FKE which is so far turn and lots of hill. the guards, always ask for matrix card and your car must have rm 2.50 uni sticker. or else, awak semua akan disaman for rm25. mahal ok!hmm,banyak lah!

and then, mulalah saya membanding-bandingkan keadaan saya di 'bangi' dan 'skudai'. sangat berbeza. yang pasti, disini sangat men'tensen'kan. dengan bebudak nye yang sombong (or saya yang suka menyombong). no, every time i smile to them, they will like buat tak taw saja. so adakah saya salah di sini? tidak kan? mungkin saya senyum tak ikhlas kot..:P but still saya berusaha untuk menjadi seorang yang ramah mesra. tapi, saya tetap ingin mengecop bebudak di sini (i mean di hostel sana nun) SOMBONG!huh!

well, not all of the things here are bad. makanan ok. saya suka jalan-jalan cari makan di sini. you will have 'otak-otak'. mi bandung muar. mi rebus sup tulang. hm.. bab makan sajalah.. and the friends here are nice too.

ok, that all for now. .cukup-cukuplah mengomplain..kena berubah ni. i try so hard to be a nice person and be a positive minded. so, hopefully berjayalah! chayok!

Tuesday, October 28, 2008

**fasa mengantok!**

Pelik, memang pelik laa! today is the first day of the week (semalam cuti deepavali). Dan Cik Nora dari Pahang telah bersusah payahnye datang ke JB (even ada komplen seket-seket bout tiket bas punye harge telah naik) namun, dia datang juge untuk menghiburkan hati di johore bumi bertuah ini..

ye ape yang pelik ye? sepanjang cuti (since jumaat until isnin ini) saya sangat bertenaga pergi ke sana ke mari menikmati suasana shopping complex yang sale gile-gile, dan bile tibe hari ini, hari yang memerlukan saya bersemangat untuk bekerja, mata syaa kuyu dan layu!huhuhu...macamana ni..mood shopping masih di butang hijau yer. saya tak mau kerja, nak shopping lagi..
cess, ini adalah semua angkara Cik Nora. Entah semangat ape yang engkau hembuskan membuatkan aku terus menerus bershopping tanpa mengira tempat..huahuahua..anyway thanks to her for the nice and wonderful days.

jumaat, Cik Nora datang, terus melencongkan diri ke Jusco T.U. makan-makan. Lepak di bilik sambil menonton SATC. besh woo (saya layan banyak kali dah cerita ni hokey). besoknye, rayau ke the zone-shopping, danga bay-shopping, tebrau-shopping. sampai malam merayau-rayau. kalu 10 hari macam ni kurus saya..

besoknye, lepas hantar nora, saya pergi lagi ke jusco T.U. Shopping lagi ye! balik senyum sampai telingee..

besoknye lagi - note*hari Isnin time deepavali - saya pergi ke rumah Cik Arbainah sempena makan-makan tengahari. Selepas itu jalan lagi Jusco P.J. shopping lagi. lepas tu, Arbainah membawa saya ke Pelangi dan saya shopping lagi. Balik, singgah rumah En Azman untuk makan free.

Ye, itula aktiviti saya sepanjang deepavali ini. gile, macam saya pulak yang sambut deepavali. akibatnya, hari ini saya sangat mengantok! sangat mengantok..


*hmm, saya kena shopping hari-hari nih. ;P

Saturday, October 18, 2008

je t'aime, Paris...

I love malaysia more u see. but Paris seems nice to me. But i don't really care about which place i would like to go, as long as i can go to any place, its enough for me. doesn't matter in Malaysia or outside malaysia itself.

je t'aime, paris

my mom is now safely arrive and having fun with my brother in pAris. adala bait-bait cemburu tapi fikir sebab itu adalah emak, so nak jeles pe bende nye. cuma saya minta kirim zara sehelai dua. hehe.


Saya teringin pergi ke Sabah, berada di kaki Gunung Kinabalu menghirup udara sejuk dari kaki Gunung tertinggi Malaysia itu. sedang berfikir-fikir, jika saya berkahwin kelak, itulah destinasi utama saya untuk berbulan madu hehe, :) tak perlu pergi sampai ke luar negeri sana nun, saya bukan orang berduit. tetapi jauh di sudut hati saya yang tak berapa kecik dan tak berapa besar ini, saya pasti akan pergi ke luar negeri jua, paling kurang untuk menyambung pelajaran saya nanti. itupun kalau ada rezeki saya di situ.

mount kinabalu...

p/s: ini adalah post saje-saje yang tidak bermotif... :)

Monday, October 13, 2008

Prof. Dato' Dr. Nor Azurah

huhuhuhahahahhihi...

well, the title above is really-really catchy kan? hmm,,bilalaa saya nak dapat title sedemikian rupa. but i think prof dr is just enough for me. that DATO'?no need lah.. besar sangat bunyinya..but i think, now in Malaysia that dato' title can be gain by anybody including, well, you know who..saya tidak suka hal politik dan tidak suka hal begini-begini, tapi hal 'well u know what' memang mengejutkan saya. nak buat macam mana. apa yang saya mampu komen:

"cess, rakyat malaysia da makin pelik sekarang ni.." so, saya nak buat apa? cakap banyak tak guna. saya hanya rakyat biasa...

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Friday/Mutakhir/20081010115914/Article/

ps: adan dah tak ada, kena langgar kereta, while my laling is in the hospital, suspect denggi. sedang dalam mood sedey...

Tuesday, October 7, 2008

we have been together for 5 years, 8 months & 5 days

today while doing the blog hopping activity (seperti adan) i found this cute anniversary countdown ka, apa ka tak tau nak panggei apa but yang penting cute aa..hehe.. banyak jugak blog yang load mende neh so i pon loadlaa jugak into this blog and this love story of mine ropa-ropanya sudah sangat lama..5 years++ i've been together wif azmi (oh, pengakuan ikhlas kisah percintaan saya, heh). kalu kawen, anak sudah pasti masok tadika oredy..ngehehe..

well, i remembered few of my old friends who knows him ask me,

'oi, masih dengan dia lagi ka?'

and of course i would answered 'yala!' and honestly, saya bahagia bersama dia. he is my friend, my soul, my life. my punching bag...wahahah! thanks a lot to him, so tahan wif my diva ladivo attitude (ngan dia saja saya begitu dengan oang lain tidak hokey)..

azmi loves me!!

so kesimpulannya saya suka kisah percintaan saya yang panjang, lama, jauh, etc..etc..etc...

Monday, October 6, 2008

do jihor

6th syawal. Oredy here in johore. adoi, badan penat-penat sebab semalam drive (yes, finally i can drive!). jalan sangat jam, from sedenak to kulai. if you heard about the congested highway in johore, yes, i was one of the victim there.

came back from kl last saturday, feels soo excited driving for 3 hours non stop, hehe(note: saya adalah pemandu baru belajar) then mom said that "oklaa tuu...dah boleh bawak kereta". hati sudah berbunga, sambil mak berpesan "jangan pepandai bawak kereta sampai batu pahat nun"

namun apakan daya, the next day my laling keep on asking me "bila mau dtaang raya rumah?". i just woke up and truss mandi and bersiap nak pergi batu pahat. bersiap for half an hour, i drive to batu pahat, alone. satu jam setengah kemudian saya sampai dengan selamatnya. that time i felt like, whoaaaa i really can drive. *senyum sampai telinga*

i went to rumah laling, rush-rush selepas makan nasi dan melawat bakal anak sedara bernama naufal, head to rumah fadila. chit-chat and eat some more, and menderum menuju ke rumah sima. chit-chat lagi and makan lagi, bermesra dengan baby faizal si anak sima yang sangat comel dan high-tech itu, then sent laling home, then head back to ayer hitam toll towards jb. uish, memang sangat penat, tetapi seronok..i think i want to make this visit as an annual visit. sebab last year, tempat yang sama jugee, rumah laling, rumah fadila then rumah sima.

saya yang sopan bersama fadila

me with baby faisal yang cute!

excited tengok baby faisal lupe plak nak bergambaran bersama sima. sorry ek sima. next year, boleh tengok dia jalan pulak ek...hehehe..

*mengantok sangat nih.. ramai yang masih cuti..bila mau pulang bebudak! raye dah habes aaa..hehe

Thursday, October 2, 2008

happy hari raya!

happy hari raya to all who celebrating hari raya..!
well, it's already 2nd syawal and i just came back from qeda, my hometown.
i spent 3 days in qeda and i think its quite a memorable hari raya for me. i didn't eat much as i did last few rayas. but the ketupat and daging masak hitam made by my mak andak is super delicious. kueh raya, not so fancy about them. but this time, we were having this photography session (while i was the photographer taking most of the pics).

came back from kampung, my badan already aching sana sini. well, to be honest, i slept on the couch for these few days and maybe its because of it. and i feel like demam. rasa macam nak muntah and yeah, that tanda-tanda nak demam is already there. so rite now, i'm counting days to return to johore. aiyah..penat nak start kerja balik..huhu..


the big family

we left adan(the rabbit), bobo and teddy (the caTS) at home for three days. and they survive happily. and i managed to capture a shot of adan trying to steal the cats' food. actually he likes it so much!

teddy buat deeek je..


adan sedang cuba nak makan..

anyway that's all for now..

Friday, September 19, 2008

hari ini hari jumaat

hari ini saya ada interview di cenderasari, dan interview ini adalah interview yang ke tiga. huh, saya tak mahu cerita, cuma saya ingin memberi peringatan kepada anda semua, bersedia lah sebelum anda pergi interview..huahuahua..padanlah muka saya. sape suruh pergi jumpe interviewer otak zero..tapi i tak kesahlah..i bertekad nak terus menyambung perjuangan saya di bumi johor yang bertuah ini.



saya terpaksa tinggalkan adan di bilik..saya dah rindu sangat dengan adan (padahal baru semalam saya tinggalkan die). hopefully die okay di bilik seorang diri. adan dah pandai tau!. setiap kali saya balik ke bilik saya, dia sudah sedia menyambut saya di depan pintu (kalau die ada mood laa..)tapi die memang sangat cooommmeeelll!!! sekarang die pon dah pandai pupu kat dalam kotak and dalam sangkar dia. sekarang lagi, dah tak kurung die dah..sekarang die tengah bebas berlari-lari kat sekitar bilik kot!....rinduu kat adan..

lagi seminggu dah nak raye.. adakah anda semua sudah membeli baju raya? hari itu, saya dan arbainah dan azma telah berjalan-jalan di sekitar kotaraya. menarik juga. banyak kedai baju, banyak butik..saya ada beli satu jubah cantik dan sangat simple..(terpengaruh dengan arbainah..saya tengok jubah die cantik..hehe)this yer poasa pun okay and best..selalu jugak bukak puasa di luar, dan sentiasa bukak puasa di bilik. sahur pun selalu dengan rakan-rakan sebaya...(hari ni first time tau bukak pose ngan family... ;)


selamat bersahur..


selamat hari rayeee...

anyway, sekarang sedang dengar lagu dendang perantau..haha.. selamat hari raya pada semua.. sudah terasa kemeriahan raya tu..maaf zahir dan batin kepada semua rakan-rakan, cikgu-cikgu, prof, sesiapa yang mengenali diri saya...

selamat hari raya!

*jumpa lagi lepas rayee....*wink-wink*

Wednesday, September 3, 2008

introducing.... A.D.A.N!

saya ada buah hati baru. nama dia adan. bersempena dengan bulan ramadhan yang mulia ini, saya bagi nama dia adan, ramadhan..hehe.. dialah buah hati saya, penghibur hati saya dan sangat pandai..(adan pandainyee). saya pon tak berapa pasti sampai bila dia boleh survive (sebab saya dapat tau yang rabbit tak hidup lama). ada ura-ura bila adan besar nanti nak buat satey arnab.isk..isk..

adan dibeli di pekan nanas..terima kasih kepada encik soleh, oli, azma, pak ya and ina kerana sudi menfollow saya ke sana walaupun saya masih amatur membawa kereta buruk sewaan saya. masih setia menfollow saya..


saya sekarang sudah agak kemaruk nak bawak kereta. saya sudah pandai bawak dua jenis, auto n manual. ada cita-cita gak aa nak beli sebijik bagi memudahkan kehidupan saya kelak. mari kita tengok apa pilihan yang ade...
kancil..erm..erm..hehehe
kenari- aku suka especially oto sebab saya try bawak membe saya punye tersangatlah bestnyee sebab depan pendek, bontot tak ade..hehe..

myvi...mahai jugaklee..tapi sematt juge kalu ada sebijik..
viva..comei especially kaler merah..sedap dipandang tuh...pluss jimat minyak..
yaaaa...tulaa yang penting jimat minyak..so, kalu dapat viva merah sebijik pon sedap jugak eh...saya tak kesah sangat tentnag kereta ni. bukannya saya nak merempit pon. tapi saya suka keter boifren saya = persona.
kereta tersebut sangat cantek dan sekarang boifren saya sangat suka menghabeskan duit beliau untuk aksosori keretanya berbanding aksosori saya..huhuuuu..saya pon ada jugak menyumbang sikit (sikit saja) bagi menjaga hati beliau dengan bini barunyeee(takut dia tak kasi saya naek kereta dia pegi jalan kalau saya dengki).